‘Zien of ik op EK stappen kan maken’

Opperste concentratie bij Anna van Droffelaar voordat ze naar het

Groot Vlaardingen 25 oktober 2023 | Anna van Droffelaar mag dan al een tijdje een Eindhovense zijn, ze blijft een kind van Vlaardingen. De bij ZVVS opgegroeide en tot ontplooiing gekomen zwemster heeft koers gezet naar het Europees kampioenschap korte baan.

Dat deed ze door op de Speedo Fast Water Meet post-limieten te zwemmen op de 100 en 200 meter schoolslag. Voor de één klokte ze 1.07.44 waar 1.07.55 de grens was en voor de ander bleef ze met 2.25.44 onder de limiet van 2.25.99. Daarmee stelde ze haar aanwezigheid op het EK, dat in december in de Roemeense hoofdstad Boekarest wordt gehouden, al veilig. Maar ze wil meer. Gedreven als ze is wil ze nog ietsje sneller en haar tijden komend weekeinde op wedstrijden voor de Martinez Cup scherper stellen. En de echte limiet halen.

De Vlaardingse (19) verhuisde enkele jaren geleden naar Eindhoven om zich aan te sluiten bij de nationale HPC zwemacademie, die daar in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion traint. Ze combineerde dat met haar studie, die zich op de zorg richt. Het is een druk leventje. Ze voelt, dat ze zwemmend nog steeds stappen maakt. “Ik voel me goed, zit lekker in mijn vel en blijf de opgaande lijn doortrekken. Dat gaat me goed af.” Dat doet ze niet bij PSV, de club waar ze tegenwoordig als lid geregistreerd staat, maar onder de hoede van de zwembond en de bondstrainers. “En met de nationale zwemtop.”

Met een trainingsfrequentie van achtmaal per week plus regelmatig nog wat extra trainmomenten heeft ze een goed gevulde agenda. Dat botst soms met haar studie. “Stage lopen, school, opdrachten en toetsen leggen best wel een behoorlijke claim op mijn tijd. Vandaar, dat ik dat nu anders heb aangepakt en veel online doe.” De aandacht is nu gericht op het EK. “Kijken of ik daar weer stappen kan maken.”